Smartphone Review Nokia-Seria E
Cu touch sau Qwerty ?
De la inceput pornesc de la premiza ca un telefon cu touch (sau doar cu touch) nu e pentru mine. Lucrez cu cutii, copii, cumparaturi si in diverse pozitii iar din experienta de anul trecut cu Samsung-ul Star al sotiei mele …..nu e prea usor sa apesi pe ecran cand ai doar o mana la dispozitie.
Mai este o problema : Butonul de “answer” la telefoanele cu touch este in partea de jos a ecranului . Cred ca asta ma deranjaza cel mai mult. Poate am eu o problema de dexteritate dar gasesc foarte dificil sa apesi in acea portiune…..iar sansele ca la un momenta dat sa scapi un telefon din mana sunt destul de mari.
Ce sa mai….sunt adeptul tastaturii.
Am vazut ca Samsung au scos in gama Omnia un telefon si cu Qwerty si Touch. “Too bad” ca m-am lecuit de Samsung…ca altfel suna bine combinatia asta.
Smartphone sau PhoneSmart ?
Cred ca in ziua de azi telefoanele fac cam mullte…pre multe. Cateodata pierdem din vedere pentru care a fost creeat telefonul – comunicare vocala rapida si la indemana.
Destul de repede, in cautarile mele am ajuns la concluzia ca Nokia a definit foarte clar destinatia telefoanelor sale. Vorbesc despre seria N si seria E.
E clar ca la seria N nu trebuie sa ne deranjeze dimensiune sau grosimea produsului pentru ca il comparam cu un aparat foto si/sau cu un joc (gen Nintendo). E clar ca seria N este destinata celor care au timp sa se joace si sa asculte muzica si deci au nevoie de placa video dedicata si procesor puternic.
Seria E care toate atuurile unui telefon “util”. Are carcasa rezistenta, (o sa vedem in continuare ca doar E51,E71 si E72 au acest atuu) sistem de operare robust, multitasking,smart dialing, 3G, Wi-Fi, etc.
Revenind la expresia” Phone Smart” definesc un t e l e f o n evoluat. Dupa mine smartph-“oanele” cu touch sunt laptopuri downgradate. Eu personal consider ca un telefon trebuie in primul rand sa arate ca un telefon si sa iti fie util ca un telefon in principal si sa iti incapa in buzunarul de la piept de la camasa (fara sa arate ca un silicon patrat). Urmeaza pe locul 2 celelalte aspecte legate de utilitate in alte directii gen :web browsing, document editig and stuff…
Sa-mi iau Galaxy S pe care trebuie sa-l incarc zilnic? Sau sa ma chinui cu butonul de “answer” la oricare touch disponibil pe piata? Nu merci !
Nokia – Seria E : 5-urile,7-urile &co
Am urmarit mult Nokia E71 pe net pe Youtube si in magazine.
Imi place ca design si utilitate. Cred in continuare ca este el mai reusit model din seria E. Pentru mine modelul ideal ar fi un design de E71 cu avantajele lui E72 (track pad, processor si Symbian imbunatatit).
N-o sa intru in detalii prea multe despre E71 pentru ca gasiti un articol interesant pe GSM Arena “The messenger of steel”. Pe buna dreptate este numit astfel pentru ca este, din seria E cel care are cea mai mare cantitate de otel per cmp de telefon.
Nokia E72 este un upgrade in interor dar, are si dezavantaje cum ar fi proeminenta camerei foto (se simte in toc), difuzorul-in mod nefericit si inexplicabil mutat pe spate (fata de partea superioara la un E71) si….mai putin otel in compozitie. Totusi ofera cele 6 colturi metalice necesate unui telefon robust.
Nokia E51 : La inceputul cautarilor mele nici nu stiam ca exista (desi e lansat in 2007). Ulterior l-am vazut la o serie de persoane care, sunt ferm convins habar nu aveau ca au un telefon cu sistem de operare in mana.
E51 este un E71 fara tastatura qwerty, camera fara blitz si autofocus si cu un ecran putin mai mic dispus pe verticala (dar are optiuni de rotire la browsing sau filme).
E51 este alegera ideal de a intra in lumea symbian(cu avantajele si dezavantajele ei).
E5, E63 : Variante cu handicap ale E71 si E72. Nokia mai face treburi de genul asta….scoate anumite caracteristici de la aparate doar ca sa le poata pune mai ieftine. In plus (sau minus) aceste modele nu au carcasa metalica decat (partial) la E5 . Minusurile lui E 5 ar fi lipsa celei de-a doua camere (daca ai invedere videocall vreodata) si rezolutia ecranului (256k fata de 16 M pe care ii are si amaritul asta de E51). De E63 nici nu stiu ce sa zic mai intai de rau….probabil ca fiind un telefon business “Sefu'” isi ia 72 iar subordonatii primesc E63 doar asa …din respect. E groaznic !
Nokia E52/E55 : Dezamagirea . Probabil; ca fiecare utilizator de E51 si-a spus ca trebuie sa upgradeze la categoria grea 52 sau 55. Din pacate e greu de luat aceasta decizie. Desi are imbunatatirile lui E72 (procesor, symbian imbunatatit) si camera lui E71 (3.2MP cu blitz) ii lipsesc doua de baza care pe mine m-au oprit la o astfel de achizitie : 6 colturi metalice si trackpad. Da, domnii de la Nokia au pus doar capacul de pe spate metalic (egal cu zero ) si toate colurile sunt de plastic (vopsit in argintiu sau nu). Deci, daca va place modelul neaparat folositi un toc.
Ca atuu la E52 si E55 ar fi pretul dar greu sa te hotarasti ca si upgrade de la un E51. As vrea dar…nu pot. Poate doar ca o varianta intermediara spre un E73 pe care-l astept si in Romania.
E55 are ca si avantaj tastatura half-qwerty pentru cei care apreciaza un telefon cu silueta dar sunt impatimiti ai scrisului.
Concluzii
Prin 2007 Nokia a lansat E51 apoi E71 acestea fiind telefoane robuste si utile. Ulterior “epigonii” E52,E55,E63 au fost mutillati de caracteristicile care i-ar fi facut telefoane solide. Probabil ca Nokia scoate o generatie de succes si una comerciala. Nokia e72 pe de alta parte poate fi o optiune de luat in seama.
Ca sa n-o mai lungesc in drumul meu spre un E72 sau E73 am luat un E51 si sunt foarte multumit de el.
Ceea ce va doresc si dumneavoastra !
a
Print article | This entry was posted by Mihai on 29/03/2011 at 8:26 pm, and is filed under Hobby, Review tehnic. Follow any responses to this post through RSS 2.0. You can leave a response or trackback from your own site. |